Tiedätkö miten joukkueesi pelaa?

Siis tiedätkö todella, vai oletatko vain tietäväsi? Tiedätkö mistä kentän osa-alueesta joukkueesi on onnistunut murtautumaan viimeisessä pelissä ja kuinka pitkiä syöttöketjuja joukkueesi on onnistunut luomaan? Entä tiedätkö kuinka kauan joukkueesi pallon hallinta kesti, kun maalivahti laittoi pallon peliin?

Nykyään voimme kerätä vaikka mitä tietoa yksittäisestä ottelusta, jopa yksittäisestä pelaajasta. Voidaankin sanoa, että tieto on valtaa. Valmentajan tulee perustaa omat valintansa tietoon, siitä miten joukkue pelaa. Nykyään tämän tiedon kerääminen on melko helppoa. Esimerkiksi Veikkausliigassa Instat pureskelee jokaisen ottelu pieniin palasiin, joista valmentajat voivat koota itselleen haluamansa paketin. He voivat tarkastaa miten yksittäinen pelaaja onnistui esimerksiksi syöttämisessä, montako spurttia tämä otti jne.

Näiden tietojen perusteella valmentaja voi sitten suunnitella niin yksittäisen pelaajan harjoitussuunnitelmaa kuin myös koko joukkueen harjoittelua. Vaikka dataa on käytettävissä runsaasti, niin valmentajan tulee pystyä keräämään tästä datasta se oleellinen ja oman ammattitaitonsa pohjalta rakentaa tulevia harjoituksia.

Videoanalyysin avulla ei pelkästään pureuduta oman joukkueen tekemiseen. Vaan sen avulla pystytään myös valmistautumaan tulevaan vastustajaan. Löytyykö vastustajalta tunnistettavia pelin rakenteita, mihin he pyrkivät avaamaan peliä, mistä murtautumaan vai onko erikoistilanteissa jokin tietty kohdepelaaja jne. Nämä kaikki tiedot saadaan pureskeltua videoanalyysin avulla.

Ottelun voidaan paloitella pieniin osiin, joissa eritellään jokainen ottelun tapahtuma, ja näistä tapahtumista luodaan videoklipit. Videoklipit voidaan tehdä palvelemaan koko joukkuetta tai yksittäistä pelaajaa.

Tämä kaikki toki vaatii aikaa. Sen vuoksi ei olekaan järkevää, että valmentaja itse yrittäisi tehdä kaiken tämän pureskelun. Sitä varten kannattaa käyttää videoanalyytikkoja, jotka ovat erikoistuneet juuri tämän tarvittavan datan tuottamiseen. Kaiken tämän tiedon jäsentelyssä nopeus on valttia. Mitä nopeammin ottelun jälkeen valmentajilla on käytössä ottelusta tehty materiaali, sitä nopeammin he pääsevät työstämään tulevaa harjoitusviikkoa ja analysoimaan objektiivisemmin joukkueen peliä.

Jotta ottelusta tuleva tieto olisi nopeammin valmentajilla käytettävissä, videoanalyytikko tekee ottelun aikana ns. live taggayksen. Eli kuvaa ja merkitsee ottelun jokaisen tapahtuman tietokoneelle. Näin heti pelin jälkeen valmentajalla on käytettävissä juuri loppuneesta ottelusta videoklippejä haluamistaan tapahtumista ja alustavaa tilastoa ottelun tapahtumista. Toki videoanalyytikko tämän jälkeen käsittelee videoklippejä (trimmaa) ja dataa, jotta valmentajat saisivat käyttöönsä viimeisteltyä dataa.

Eri valmentajat hyödyntävät dataa eri tavalla. Siksi onkin tärkeää, että videoanalyytikko ja valmentaja ymmärtävät toinen toisiaan, jotta valmentaja saa käyttöönsä sellaista dataa, jota hän voi hyödyntää. Tällöin on myös mahdollista hyödyntää videoanalyytikon näkemystä myös kesken pelin ja vaikkapa puoliajalla tarkastaa esimerkiksi vastustajan erikoistilanteita tai oman joukkueen avaamista klipeistä ennen joukkueen eteen menemistä. Mahdollisesti myös puoliajalla voidaan näyttää joukkueelle muutama videoklippi havainnollistaakseen esimerkiksi avausvaiheessa kentällä olevaa tilaa.

Videoanalyysi sovelluksista saadaan dataa ulos Exceliin, jotta sitä voidaan käsitellä ja muodostaa erilaisia graafeja kuvaamaan ottelun tapahtumia.

Tässä tällainen pieni raapaisu videoanalyysien maailmasta. Tulen jatkossa kirjoittamaan vielä lisää tästä aiheesta. Näissä tulevissa kirjoituksissa paneudutaan vielä syvällisemmin aiheeseen.

Mikäli kiinnostuit videoanalyyseista ja haluaisit hyödyntää niitä myös oman joukkueesi kanssa, niin ota rohkeasti yhteyttä.