Internet on pullollaan erilaisia valokuvausaiheisia blogeja/keskusteluryhmiä, joissa keskustellaan ”valokuvauksesta”. Todellisuudessa suurin osa näistä blogeista/keskusteluryhmistä keskittyy vain tekniikan viilaukseen ja laitteista keskustelemiseen. Suurimmat kysymykset ovatkin, että mikä kamera olisi nyt hyvä tai millä kameralla saa hyvän kuvan. Mitä tulee valokuvien kommentointiin, niin kommentit ovat tasolla ”ihan kiva”.

En sano, etteikö myös tätä kalustokeskustelua tarvitsisi käydä. On erittäin hyvä, että nykyisin Internetistä löytyy laajalti käyttäjäkokemuksia erilaisista kameravälineistä, ettei tarvitse ostaa sikaa säkissä. Kuitenkin varsinainen valokuvaan liittyvä keskustelu on erittäin minimaalista.

Tämä on sääli.

Itse uskon, että kameralla kuin kameralla pystytään ottamaan ”hyviä” kuvia. Eli sellaisia kuvia, joissa on sisältöä ja kertomus. Oman käsitykseni mukaan kamera ei tee kuvaa vaan se, joka painaa laukaisinta. Eli minun käsitykseni mukaan kuva luodaan ensin valokuvaajan päässä, jonka jälkeen hän toteuttaa halutun kuvan kameran sekä kuvankäsittelyohjelmien avulla.

Olisikin mielenkiintoista kuulla kuvista muutakin kommenttia kuin vain, ihan kiva tai että kohisee vähän.

Yksi mielenkiintoinen blogi, jossa valokuvaa arvioidaan valokuvana ja unohdetaan tekninen hömpötys (kamera) on http://frameful.blogspot.com/. Kannattaa käydä tutustumassa.

Toinen positiivinen yllätys oli Sastamalan opiston järjestämä kurssin ”Keskustelua valokuvista”, joka oli erittäin antoisa. Kurssilla nimen omaan keskusteltiin valokuvista. Toivottavasti tällaiset kuvanluentaa tukevat kurssit tulevaisuudessa lisääntyisivät.