Valaisu on äärettömän vaikea taiteen laji. Varsinkin silloin, jos valaisun haluaa tehdä siten, että se vaikuttaa aidolta. Perus salamakuvan luominen on helppoa, siis sellaisen kuvan, josta näkee jo kilometrin päähän, että se on valaistu salamalla. Huomattavasti vaikeampaa onkin saada sellainen lopputulos, jossa salamalla tuotettu valo vaikuttaa luonnolliselta.

Tätä luonnollista näyttävää valaisua harjoittelen lähes päivittäin. Tavoitteenani on valaista kuva siten, että kuvaa katsomalla ei heti ensisilmäyksellä huomaa, että kuvan kohde on valaistu salamalla. Välillä harjoittelu onnistuu oikein hyvin, ja välillä tuntuu että hakkaan päätäni seinään, enkä millään saa haluttua lopputulosta. Mitä enemmän harjoittelen ja opin, sitä vaikeammalta luonnollisen valon tekeminen tuntuu.

Ehdottomasti kaikkein vaikeinta on rajoittaa valon pääsyä sinne, minne en sitä halua. Voisi väittääkin, että isoa ja pehmeää valoa on helppo tehdä ja hallita, mutta pientä valoa ei niinkään ole. Oman vaikeutensa keitokseen tuo se, jos kuvataankin pikkusalamoilla kovalla valolla. Kova valo on melko armoton.

Yleensä harjoitellessani valaisua, käytän vain yhtä valonlähdettä. Haluan oppia ymmärtämään, mitä se saa aikaiseksi ja miten sitä voi manipuloida, jotta päästään haluttuun lopputulokseen. Jos aikaa on enemmän, niin otan mukaan toisen valonlähteen, jotta voin tarkastella kuinka nämä kaksi valoa saadaan synkronoitua keskenään. Tällöinkin etenen siten, että asetan toisen valon kohdalleen ensin ja tarkastelen molempia valoja ensin yksin ja vasta sitten yhdessä.

Miksi harjoittelen valaisemista?

Yksinkertaisesti sen vuoksi, että ”keikalla” hommat menisivät paremmin puikkoihin. Että en joutuisi enää siellä harjoittelemaan ja kokeilemaan erilaisia juttuja, vaan tiedän jo etukäteen mitä tuleman pitää, jos laitan valon tähän kohtaan ja valaisen kohteen tällä valonmuokkaimella. Sanottakoon sitä sitten, että pyrin kasvattamaan ammattitaitoani.

Eilinen harjoittelu

Eilen harjoittelun aiheena oli rajoittaa valoa ja saada salamasta tuleva valo tasapainoon kynttilän valon kanssa. Kuulostaa todella helpolta.

Alla muutama ruutu eiliseltä harjoittelulta. Kaikissa kuvissa yksi salama, varustettuna full cto kalvolla sekä gridillä tai snootilla. Eli ei ole tehty mitään kikkailua. Valotus mitattu mittarilla, jonka lukemat siirretty kameraan.

131026_R9B6337

131026_R9B6416

131026_R9B6430

Viimeisenä harjoittelin vain kohteen valaisua, siten ettei valo leviä ympäri huonetta. Tässä harjoittelun lopputulos.

131026_R9B6367