Suorituskyvyn avainmittarit

Jalkapallo on kompleksinen peli, jolloin tilastollista dataa tulee yhden ottelun aikana todella paljon. Analyytikkona meidän tulee tarkoin miettiä, mitkä tilastolliset arvot ovat sellaisia, joista on joukkueelle konkreettista hyötyä oman pelin kehittämisen kannalta. Yksinkertaisesti kaiken datan tilastoiminen on kovin työlästä ja aikaavievää, eikä kaikki tilastollinen data ole pelin kehittämisen kannalta relevanttia. Yksinkertaisesti kaikki data ei ole sellaista, josta on konkreettista hyötyä suhteutettuna joukkueen omaan pelifilosofiaan.

Tämän vuoksi analyytikon tulee istua valmennuksen/seurajohdon kanssa alas, jotta hän ymmärtää joukkueen/seuran pelifilosofian. Kun pelifilosofia on selvillä, niin tämän jälkeen pystytään nimeämmään suorituskyvyn avainmittarit (Key Performance Indicator, KPI), joita voidaan hyödyntää pelin analysointiin sekä kehittämiseen.

Tässä vaiheessa astuu avainasemaan analyysipohja, jota analyytikko käyttää ottelun analysointiin. Osa analysoitavasta asiasta pystytään tekemään ottelun aikana livenä. Koska jalkapallo on kompleksinen peli, yksinkertaisesti kaikkea analysoitavaa dataa ei pystytä livenä kirjaamaan. Tämän vuoksi ottelun jälkeen analyytikon isoin työ vasta alkaakin, kun hän käy läpi useat eri tilanteet ottelusta ja täydentää livenä tehtyjä kirjauksia.

Analyysipohja

Aiemmin käytin analyyseissa analyysipohjaa, johon olin vain luonut tapahtumat eri pelin vaiheille. En juurikaan miettinyt, että onko minulla käytössä sellainen analyysipohja, jonka avulla saadaan tarvittava data. Mitä enemmän analytiikkaa olen opiskellut, sekä käytännössä tehnyt, huomasin edenneeni väärässä järjestyksessä.

Olin siis ensin luonut analyysipohjan LongoMatchiin ja sen jälkeen muokannut analyysin sellaiseksi, jota kyseisellä datalla saan tehtyä. Ensin olisi pitänyt määritellä niin sanotut suorituskyvyn avainmittarit (Key Performance Indicator). Tällöin olisin pystynyt määrittelemään, että mitä asioita ottelusta tulee tagata, jotta pystyn palvelemaan valmennustiimiä parhaalla mahdollisella tavalla ja mittaamaan pelisuunnitelman toteutumista mahdollisimman tehokkaasti. Kun avainmittarit ovat selvät, pystytään myös rakentamaan analyysipohja, joka mahdollistaa halutut analyysit.

Avainmittareiden pohjalta rakennettu analyysipohja LongoMatchiin

Käytät sitten taggaamiseen Hudl Sportscodea, Dartfishiä, Nacsportia, MyVideoAnalyseria tai LongoMatchia, niin avainmittarit määriteltyäsi pystyt rakentamaan tarvittavan analyysipohjan. Itse toteutin haluamani analyysipohjan niin Sportscodeen kuin LongoMatchiin.

Toki edelleen haluan saada klipit pelin eri vaiheista:

  • Avaaminen + rakentelu
  • Murtautuminen + viimeistely
  • Tilanteenvaihdot
  • Erikoistilanteet

Valmennuksellisesta näkökulmasta pelin eri vaiheet ovat oleellisia. Usein myös valmentajan näkökulmasta peliä on helpoin jäsentää pelin eri vaiheiden kautta. Eri vaiheiden lisäksi jokaiseen klippiin pystytään määrittelemään lisämääreitä, joita voidaan hyödyntää haluttujen klippien hakemiseen.

Jos haluat tietää lisää, niin laita viestiä, niin voidaan sopia vaikka videopalaveri, samalla saat käyttöösi käyttämäni LongoMatch analyysipohjan.