Nykyään saa kaikista tuutista lukea sosiaalinen media sitä ja sosiaalinen media tätä. Kaikkialla hehkutetaan tätä uutta mediaa ja sen ihanuuksia. Et ole mitään, jollet ole sosiaalisessa mediassa, sinua ei ole olemassa. Tältä ainakin tuntuu, että nykyään ajatellaan. Samoin oli kymmenkuntavuotta sitten internetin kanssa. Jos yritys ei ollut internetissä, ei sitä ollut olemassa.

No ei sosiaalinen media oikeasti ole huono juttu. Se tuo mukanaan paljon hyvää ja paljon uusia mahdollisuuksia. Toki olisimmehan me ilmankin pärjänneet.

Toisaalta myös minä käytän sosiaalista mediaa niin Facebookkia, Twitteriä kuin myös Flickeriä. Onhan se mukava saada palautetta kuvilleen ja löytää kauan kadoksissa olleita ystäviä ja taas vaihtaa ajatuksia heidän kanssaan. Lisäksi opetuksen ja oppimisen näkökulmasta sosiaalinen media on tuonut paljon uusia ulottuvuuksia verkko-opetukseen ja -opiskeluun.

Tämä on hyvä asia. Nyt tekniikka jo mahdollistaa perinteisistä tehtäväpankeista siirtymisen vuorovaikutteiseen, kehittävään verkko-oppimisympäristöön. Toisaalta, nykyinen kehitys vaatii opettajilta suunnattomasti. Ei riitä, että olisit enää vain oman alasi asiantuntija, vaan sinun tulisi olla myös tietotekninen ”nero”, jotta voisit hyödyntää kaikkia mahdollisuuksia. Lisäksi sinun tulisi tietää mihin mikäkin sosiaalinen media soveltuu. Kaikkiaan sosiaalinen media opetuksessa on niin kattava juttu, että palataan siihen jokin toinen kerta.

Facebookissa on nykyisin monta miljoona ihmistä, samoin Twitterissä ja Flickeristä voimme katsella tuhansittain kuvia. Mutta, kuinka moni meistä on lukenut käyttöehdot liittyessään erilaisiin sosiaalisiin medioihin? Veikkaan, että ei kovinkaan moni. Täytyy myöntää, että en minäkään. Käyttöehdothan ovat vaan juristien kirjoittamaa jargoniaa, josta ei tavallinen tallaaja voi ymmärtää mitään.

Nykyinen yhteiskunta ja kulttuuri olettaa, että kaikki mikä on verkossa olisi vapaasti käytettävissä. Nuorison silmissä tekijänoikeuksien rajat ovat hämärtyneet ja ajatukset toisen omasta tuntuu olevan vierasta. Tähän samaan peliin on lähtenyt myös moni sosiaalinen media.

Uusimpana tällaisena on MikroPC:n julkaisema juttu omilla sivuillaan, joka kertoo Twitteristä ja siitä, mitä he voivat tehdä kuvillesi. Seuraavassa on MikroPC:n artikkelista suora lainaus:

Uusissa käyttöehdoissa lukee muun muassa, että lähettämällä, julkaisemalla tai näyttämällä sisältöä palvelussa tai palvelun kautta, käyttäjä antaa maailmanlaajuisen, maksuttoman lisenssin Twitterille käyttää, kopioida, jäljentää ja jakaa kyseistä sisältöä kaikissa tiedotusvälineissä tai jakelumenetelmissä.

Lähde: http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/article520100.ece


Että tällaista tällä kertaa. Kannattaa siis lukea käyttöehdot ja miettiä mihin rekisteröityy.

Lue lisää MikroPC:n sivuilta.

Jos ollaan tarkkoja, niin Facebookin käyttöehdoissa on vastaavanlainen pykälä. Siellä sanotaan, että kaikille jaettua sisältöä saa kuka vain kopioida, muokata, esittää ja levittää.

Eikö olekin yllättävää?

Tästä aiheesta on näemmä myös muualla käyty juttua. Käyttöehdoissa näyttää tätä kohtaa varten olevan lisäyksiä ja näin ollen kohta voidaan tulkita monella eri tavalla. Mm. Peter Forsgård on blogissaan kirjoittanut tästä.