Tällä hetkellä elämme mielenkiintoisia aikoja valokuvauksen kannalta. Tai ainakin näin saamme lukea kaikkialta. Elämme varsinaisessa murroksessa, jossa valokuvauksen ala etsii uusia suuntia. Näitä uusia suuntia etsivät niin valokuvaamot/studiot kuin lehtitalotkin. Niin media kuin valokuvaamat/studiot miettivät, miten nuoriso saadaan käyttämään heidän palveluitaan.

Mikä tämän murroksen on aiheuttanut?

Uskoisin, että murroksen on aiheuttanut kuvien määrän raju kasvu. En sano, että kuvien laatu olisi parantunut mihinkään. Jos uskoo, mitä verkossa kirjoitetaan, niin kuvien laatu on päin vastoin laskenut. Tämän saamme huomata myös lehdissä.

Nykyään elämme melkoisessa kuvatulvassa.

Mikä on aiheuttanut kuvien määrän rajun kasvun?

Digitaalistenkameroiden hintojen aleneminen ja tästä johtuen kameroiden määrän kasvamisen. Nykyään jokaisella tai ainakin lähes jokaisella on taskussaan kamera, kännykän ominaisuudessa.

Nykyisin digitaaliset järjestelmäkamerat ovat erittäin hyviä. Niiden automatiikka kehittyy kokoajan ja entistä pienemmällä investoinnilla on mahdollisuus hankkia entistä ”viisaampia” kameroita.

Japanilaiset insinöörit ovat onnistuneet kehittämään kameroiden algoritmeja sellaisiksi, että yhä useammin valotus osuu oikeaan. Valotus osuu oikeaan jopa melko haastavissakin tilanteissa, eikä sinun tarvitse ymmärtää mitään aukko aika suhteista. Näin siis, jos haluat vain mennä vihreällä neliöllä eteenpäin, ja annat niiden japanilaisten insinöörien valita millaiselta kuvasi näyttävät 😉

Tämän on huomannut myös media. Entistä enemmän voimme mediassa huomata lukioiden kuvaa sekä videota. En väitä, että tämä olisi huono juttu. Sehän pakottaa ammattilaiset kehittymään ja pysymään alan viimeisellä harjalla. Heidän on pakko kehittää itseään sekä toimintaansa, jotta töitä riittäisi myös tulevaisuudessa.

Onko kuva kulutustavaraa?

Ainakin osittain näin on minusta käynyt. Ainakin yksittäisen kuvan arvo on laskenut, jos sen arvoa mitataan rahassa.

Kuvasta on tullut ns. kulutustavaraa, sen arvo on laskenut.

Kuten Vesa Koivunen kirjoitti blogissaan, tuntuu että ihmiset pyrkivät todistelemaan kuvien avulla, että ovat kokeneet jotain. Samaisessa blogikirjoituksessaan Koivunen myös mainitsee, että ennen luotiin muistikuvia ja nykyisin sitten otetaan kuva, joka lähetetään mahdollisimman nopeasti verkkoon muiden nähtäväksi.

Kannattaako kaikki tehdä itse?

Miksi siis kannattaisi luottaa ammattilaiseen esimerkiksi hääjuhlasi ikuistamisessa tai valmistujaiskuvissa

Miksi kannattaisi tilata kuvat ammattilaiselta asiakaslehteen, eikä käydä itse niitä ottamassa?

Näitä miksi kysymyksiä voitaisiin jatkaa loputtomiin, saamatta kaikkiin vastausta. Pyrin nyt vastaamaan näihin kahteen esittämääni kysymykseen. Myös te voitte itse vastata niihin kommentoimalla, tai esittää vastakkainen näkemys asiaan.

Kommentit ovat tervetulleita.

Voisi kysyä, että luottaisitko kattoremontin tekemisen kummin kaiman veljen siskon serkulle, joka on juuri saanut uuden hienon naulapyssyn?

Ainakaan itse en luottaisi, jollei sitten tämä kyseinen kummin kaiman veljen siskon serkku satu olemaan rakennusmies, siis ammattilainen. En myöskään itse alkaisi tehdä kattoremonttia, yksinkertaisesti siitä syystä, että en osaa. Tai kyllähän siinä työntouhussa varmasti oppisi, mutta aikaa kuluisi ja rahaa huomattavasti enemmän kuin ammattilaiselta.

Yksinkertaisesti siksi kannattaa luottaa ammattilaiseen, että sinun ei tarvitse kantaa silloin huolta kuvista. Ammattilainen hoitaa huolehtimisen sinun puolestasi.

Sinun ei tarvitse miettiä näkyykö kuvista mitään tai miten ne ovat valottuneita. Ammattilainen osaa, tai ainakin pitäisi osata, valottaa kuvasi oikein, ymmärtää sommittelun päälle sekä ymmärtää mikä merkitys valolla on valokuvaan. Yksinkertaisesti ammattilainen onnistuu tilanteessa kuin tilanteessa. Häneen voi luottaa. Hänen kuvansa eivät ole vahingossa onnistuneita. Se on sitä AMMATTITAITOA.

Mitä tulevaisuudessa?

Jos haluaa pysyä pinnalla, tulee luottaa omaan visioonsa sekä tyyliinsä. Ammattilaisen tulee koko ajan olla kiinnostunut uusista asioista ja kehittää omaa osaamistaan ja ymmärtää verkostoitumisen voima. Hänen tulee nykyään myös hallita markkinoinnin vaikea kenttä ja osata itsensä brändäys. Enää ei vain riitä se, että hallitset omat laitteesi sekä valaisun.

Sinun pitää osata paljon muutakin ja ennen kaikkea sinun tulee ymmärtää koulutuksen/opiskelun merkitys. Nykyisin mikä tahansa ammatti on jatkuvaa kouluttautumista. Kouluttautuminen voidaan hyvin tänä päivänä hoitaa verkon välityksellä. Netti on pullollaan loistavia tutoriaaleja, lähes aiheesta kuin aiheesta.

Sinun tulee haastaa itseäsi, ja harjoitella aktiivisesti, jotta voit kehittyä. Et saa jämähtää paikoillesi, vaan vaatia itseäsi eteenpäin.

Ei saa tuudittautua hyvän olon tunteeseen, että kaikki sujuu, toimintaa tulee kehittää jatkuvasti.

Uskon, että tulevaisuudessakin hyvillä, laadukkaille kuville on markkinoita, useammallekin toimijalle. Tämän lisäksi valokuvaajan varmasti tulee hallita myös muutakin kuin vain kuvaaminen. Mitä tämä muu on, täytyy jokaisen ammatilaisen itse pohtia.

Kerro minulle, milloin sinä olisit valmis maksamaan valokuvauksesta sekä kuvista.

Mitä lisäarvoa sinä haluaisit?