Viikolla pidin Vammalan kameraseuralle valaisua miljöössä ilta ”työpajan”. Itse yllätyin vähäisestä osanottajamäärästä. Vaikka osallistujia olikin melko vähäisesti, niin he olivat sitäkin kiinnostuneempia asiasta ja kuvasivat paljon. Saivat vielä hyviä ruutujakin aikaiseksi. Kuvattavana oli Essi, tästä iso kiitos.

Valaisua miljöössä

Valaisuun käytettiin yhtä pikku salamaa, jonka valoa pehmennettiin läpiammuttavalla valkoisella varjolla. Varjo sijoitettiin heti kuva-alan vasemmalle reunalle. Korkovalona toimi ilta-aurinko.

Tarkoituksena olikin, että osallistujat pääsisivät kuvaamaan paljon ja kyselemään vinkkejä. Toivottavasti myös jotain vinkkejä tarttui matkaan.

Kävimme läpi miten minulla on tapana toimia kuvauksissa miljöössä, pääpaino oli valaisemisessa. Hieman toki sivuttiin myös mallin ohjaamista. Keskeisenä asiana oli saada salama irti kamerasta, jolloin saamme suoran tasaisen valon sijasta kaunista muotoilevaa valoa. Sinällään mitään kovin ihmeellistä valaisua emme tehneet. Katsoimme miten miljöössä saa helposti tehtyä valaistuksen. Tavoitteena oli jokaisessa ruudussa mahdollisimman aidonoloinen valaisu, eli sellainen ettei siitä nyt heti näkisi, että se on tehty salamoilla.

Sillan kupeessa halusin kuvata hieman "synkemmän" kuvan. Valaisuna yksi pikku salama, jonka edessä pyöreä softbox, halkaisijaltaan n. 17cm.

Sillan kupeessa halusin kuvata hieman ”synkemmän” kuvan. Valaisuna yksi pikku salama, jonka edessä pyöreä softbox, halkaisijaltaan n. 17cm.

Valaisussa käytettiin pikku salamoita, jotka olivat varustettuna läpiammuttavalla valkoisella varjolla tai pienellä softboxilla. Muutamassa ruudussa hylkäsimme salamat ja käytimme heijastinta.

Eräs osallistuja totesi, että saako minun kamerallani näin hyviä kuvia.

Nykyään edulliset kameratkin ovat jo erittäin hyviä, joten kuvan tekninenlaatu on varmasti riittävä. ”Huonommallakin” kameralla saadaan hyviä lopputuloksia, mikäli kohde osataan valaista hyvin. Tai ylipäätään ymmärretään valaisusta jotain. Kyse on kuitenkin VALOkuvaamisesta.

Alla muutama kuva, joita itse otin malliksi.