Olen jonkun verran tehnyt viime aikoina opetusvideoita liittyen video- sekä data-analyysiin. Monesti haluan näihin opetusvideoihin oman kuvani sekä taustalle näkymään kyseisen ohjelman tai esityksen, josta ”luennoin”. Nykyään tähän tarkoitukseen löytyy ohjelmia, joilla voidaan hyödyntää tietokoneen webcameraa, mutta olen itse toteuttanut nämä videon niin sanotusti perinteisesti kaappaamalla tietokonene ruudun ja kuvaamalla itseni videokameralla. Tässä artikkelissa käydään läpi miten olen luonut opetusvideot ja mitä sovelluksia olen siihen käyttänyt.

Tuollaisen läpinäkyvän taustan tekeminen ei ole kovinkaan vaikeaa, eikä edes vaadi järjettömiä investointeja, jotta tuossa onnistuu. Kaikki valaisuun liittyvät kuvat, jotka tässä artikkelissa on, on luotu set.a.light 3D -sovelluksella.

Jotta läpinäkyvän taustan tekeminen onnistuisi, taustan tulee erottua selkeästi kohteesta, jota kuvataan. Tämä tarkoittaa sitä, että kohteessa ei saa olla samoja värejä kuin mitä taustassa on. Tästä syystä yleisin ja helpoin tapa on toteuttaa kuvaaminen niin sanotun green screenin edessä, eli vihreän taustan edessä.

Usein virhe joka tällaisessa tehdään, johtuu siitä, että itse taustaa ei valaista tasaisesti. Toki ilman taustan valaisuakin onnistutaan luomaan läpinäkyvä tausta, mutta silloin se voi vaatia hieman enemmän vaivaa. Itse toteutan tällaisen taustan valaisemalla taustan kahdella valolla, jotta valaisu olisi tasainen, sekä valaisemalla kohteen yhdellä valolla sekä heijastimella sekä hiusvalolla. Valoina käytän led-valaisimia. Näiden led-valaisimien ei tarvitse olla kalliita video-/valokuvaamiseen tarkoitettuja valoja, vaan voit ostaa perus valovoimaisia led-valoja kaupasta. Näiden video-/valokuvaamiseen tarkoitettujen valojen etuna on se, että pystyt helposti säätämään niiden valaisutehoa, jolloin lopputuloksesta saadaan parempi.

Valojen lisäksi tarvitaan erilaisia heijastimia, jotta valon luonnetta voidaan muuttaa. Yleensä tällaisen led-valon lähde on melko pistemäinen, jolloin valon luonteesta tulee kova. Tämä tarkoittaa sitä, että mahdolliset varjot, esimerkiksi kasvoissa, ovat teräviä eivätkä pehmeitä ja näin häiritsemättömiä. Yleensä kovat varjot häiritsevät katsojaa ja antaa ehkä hieman epäammattimaisen kuvan liikkuvassa kuvassa. Tietenkin joissain tapauksissa nimenomaan haluamme kovia varjoja, mutta tässä tapauksessa emme.

Pitää olla tarkkana, että kuvaustilan syvyyssuunnassa on riittävästi tilaa, jottei taustasta ylivuoda taustan väristä valoa kohteeseen.

Mikäli kyseessä ei ole luento, niin silloin tietenkin tietokone on lähempänä, jotta sen käyttäminen olisi mahdollista. Jos taas kyseessä on luento, niin tietokone voi olla kauempana ja esityksen dioja onnistutaan vaihtamaan kauko-ohjaimella. Mikäli opastan jonkun ohjelman käyttöä, niin lisään usein setupiin vielä yhden videokameran, jolloin pystytään helposti kuvaamaan näyttöä siten, että myös minä näyn kuvassa. Mutta perussetupissa käytän yhtä videokameraa.

Kaappaan näytön kuvaa Quicktimella ja olen asettanut sen käyttämään tietokoneen mikkiä, jotta saan tallennettua myös puheeni tietokoneen näytön videoon. Itse videokameraan olen liittänyt nappimikrofonin, josta varsinainen ääniraita tulee lopulliseen videoon. Tarvitsen molempiin videoihin ääniraidan, jotta pystyn editointi vaiheessa synkronisoimaan videot kohdilleen.

Kun nauhoitus on ohi, alkaa varsinainen editointi, jonka itse teen Final Cut Prolla. Toki tähän käy mikä tahansa muukin videoeditointi sovellus, mutta itselleni kyseinen ohjelma on tuttu ja riittää omiin tarpeisiini loistavasti. Kun editointi on suoritettu, niin sen jälkeen edessä on enää exportointi ja julkaisu, ja näin opetusvideo on valmis.

Työvaiheet:

 1. Aseta ”studio” valmiiksi
 2. Kytke mikrofoni kameraan ja tarkista paristot
 3. Käynnistä tietokoneen ruudun tallentaminen esimerkiksi QuickTimella
 4. Käynnistä kameran tallentaminen
 5. Pidä ”oppitunti”
 6. Lopeta tietokoneen ruudun tallennus ja kameran tallennus
 7. Vie kameran videotiedosto tietokoneelle
 8. Aloita videoeditointi sovelluksella uusi projekti ja vie tarvittavat videotiedostot siihen
 9. Poista kameran videotiedostosta tausta (Final Cutissa tämä tehdään Keyer Effectin avulla) ja tee tarvittavat säädöt ääneen ja värimäärityksiin
 10. Tee tarvittavat editoinnit ja kuvakulmien vaihdot
 11. Exportaa valmis video ulos ja jaa se valitsemassasi mediassa

Tarvittavia laitteita:

 • 4 x LED-valaisin
 • 4 x valaisinjalusta
 • 1 x styroksilevy tai valkoinen kapalevy heijastimeksi
 • 1 x läpiammuttava sateenvarjo tms. diffuuseri
 • 1 x vihreä taustakangas
 • 1 x taustakankaan teline
 • 1 x videokamera
 • 1 x kameran jalusta
 • 1 x nappimikrofoni
 • 1 x tietokone
 • 1 x kauko-ohjain diaesitykseen
 • 1 x videoeditorisovellus (Final Cut Pro / Premiere / DaVinci Resolve)
 • 1 x ruudun tallennussovellus (QuickTime)

Toivottavasti tästä ohjeesta oli jotain apua ja vinkkiä sinulle. Mikäli sinulle nousee mieleen kysymyksiä, niin ole rohkeasti yhteydessä. Voit myös esittää seuraavan jutun aihetta, mikäli sinulle tulee jotain mieleen.