Koodi

Onko ohjelmointi muuta kuin ykkösiä ja nollia?

Moni ohjelmointia osaava sanoo, että ohjelmointi on helppoa, sillä eihän se ole muuta kuin ykkösten ja nollien pyörittelyä.

Mahtaakohan ohjelmointi olla myös jotain muutakin?

Ohjelmoinnin oppimiseen, eli ongelmien ratkaisemiseen tietokoneella, liittyy paljon sellaisia yleisiä asioita ja käsitteitä, jotka ovat muuttumattomia käytimmepä sitten mitä tahansa ohjelmointikieltä tai ohjelmointiympäristöä. Nämä käsitteet ovat myös riippumattomia siitä millainen tietokoneemme on tai ratkaistava ongelmamme. Tästä voimmekin päätellä, että ohjelmointi on paljon muutkin kuin vain ykkösten ja nollien pyörittelyä.

Ohjelmoinnin opettamisen problematiikkaa olen monesti miettinyt. Osittain johtuen juuri siitä, että itselleni ohjelmointia opetettiin melko surkeasti. Ilman omaa kiinnostusta asiaan ja valmista tietopohjaa, en varmasti olisi oppinut uusia kieliä. Nyt sitten oma tehtäväni on kouluttaa muille niin verkkojulkaisua kuin ohjelmointia. Tästä syystä herääkin kysymys, miten ohjelmointia pitäisi opettaa?

Yleisestikin olen melko rankasti kyseenalaistanut tietotekniikan opettamisen perinteisesti, opettajajohtoisesti. Perinteisestihän tietotekniikkaa on opetettu siten, että opettajan näyttää omalla koneellaan mitä pitäisi tehdä ja oppilaat yrittävät apinoida. Oppilaat eivät välttämättä edes tajua, miksi tehdään sitä mitä tehdään.

Voiko tietotekniikkaa opettaa jotenkin muuten?

Joka tapauksessa olen nyt luomassa verkkojulkaisuun liittyvää materiaalia. Materiaali käsittelee PHP-ohjelmointia, XHTML-kielen sekä verkkojulkaisun perusteita. Ideoita otetaan vastaan, projektiin liittyen.