Näin sateisena torstaipäivänä harjoittelin taasen tyttären kanssa hieman valaisua.

Tällä kertaa ajattelin tehdä sellaisen perusvalaisun kolmella valolla. Käytin kuvassa kahta kovaa valoa sekä yhtä pehmeää valoa. Onnistuin mielestäni melko hyvin haetun valaisun aikaan saamiseksi. Vahinko vaan, että malli on jälleen noinkin ruma. Toisaalta positiivista on se, että malli on riittävän kärsivällinen eikä hermostu tuohon jatkuvaan valojen säätämiseen ja erilaisiin valaisukokeiluihin.

Tosin moni asia olisi paljon helpompaa, jos olisi ulkopuolinen malli. Tällöin voisi keskittyä kuvaamiseen sekä mallinohjaamiseen. Itse kuvaaminenhan ei ole mitenkään ihmeellistä, mutta jos olisi oikea malli, niin pystyisi hieman erilaisia kuvakulmiakin ottamaan. Huomattavasti tärkeämpi seikka olisi kuitenkin itselleni tuo mallin ohjaaminen, jota on näin yksikseen melko hankala harjoitella.

Halukkaat mallit ottakaa yhteyttä sähköpostitse (press (at) medianurkka dot com), niin pääsee harjoittelemaan oikeiden mallienkin kanssa.

No niin, mennäänpä sitten siihen teknisempään puoleen, eli miten tämän kuvan rakensin.

Taustana oli tuollainen neutraali harmaa tausta, jota tässä kuvassa ei valaistu millään muotoa. Malli nostettiin taustasta irti kahdella kovalla korkovalolla, jotka sijoitettiin taustan vasemmalle sekä oikealle puolelle. Valojen eteen laitettiin gridit, jotta pystyisin paremmin suuntaamaan valoa ja estämästä valon karkaamisen kameran objektiiviin sekä taustaan.

Niin sanottu päävalo sijoitettiin mallista katsoen oikealle perinteiseen 45° ja 45° kohtaan. Päävalon edessä oli 60×60 cm softbox, jonka tarkoituksena oli pehmentää valoa luoden mukavat pehmeät varjot.

Valitettavasti en muista mitä tehoja mahdoin käyttää salamoissa, mutta luultavammin ne olivat seuraavat:

  • päävalo: 1/4, välähdyspää zoomattu 50 mm (Canon Speedlight 580 EX II)
  • korkovalo 1: 1/8, välähdyspää zoomattu 70 mm  (Canon Speedlight 430 EX II + grid)
  • korkovalo 2: 1/16, välähdyspää zoomattu 70 mm  (YongNuo Speedlite YN-560 + grid)

Alla vielä esitettynä valaisukaavio

Tämän jälkeen koneella lisäsin hieman kontrastia, muutin mustavalkoiseksi, lisäsin hieman seepiansävyä, vinjetointia ja terävöityksen.

Lopputulos näyttää tältä

Tähän loppuun vielä voisin laittaa pari kuvaa eilisistä kuvauksista, jotka suoritin Köyliössä. Kohteena oli tällä kertaa koira ja lapsia.

Näissä kuvissa käytin kahta salamaa ja aurinkoa korkovalona. Tasurin ammuin kovana valona ja päävalona oli 80 cm läpiammuttava sateenvarjo.

Tällaista jälkeä tuli:Laittakaa vaan kysymyksiä valaisusta tai muutenkin valokuvaukseen liittyen, vaikkapa tänne tuohon kommentteihin. Yritän sitten avata kysymyksiänne ja vastata niihin seuraavissa postauksissani.

Jos taas piditte kuvista, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä.