Mikä LongoMatch on ja sen eri versiot

Tulevina viikkoina tulen julkaisemaan video- ja juttusarjan sivuillani, joiden aiheena on LongoMatchin peruskäyttö. Tulen antamaan videoissa vinkkejä sovelluksen käyttämiseen sekä siihen miten pystyt hyödyntämään kyseistä sovellusta analyysityössäsi. Mikäli sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, niin älä pelkää ottaa minuun yhteyttä.

LongoMatchin eri versiot

LongoMatch on OpenSource projektista lähtöisin oleva videoanalysointi sovellus. Alkujaan LongoMatch oli tarjolla kolmelle eri käyttöjärjestelmälle; Linux, Mac sekä Windows, mutta nykyisin se on saatavilla vain Mac OS:ään sekä Windowsiin. Perinteitään kunnioittaen, LongoMatchista löytyy edelleen ilmainen versio, kuten oheisella videolla todetaan.

Vaikka LongoMatchista on edelleen tarjolla ilmainen versio, niin siinä on paljon rajoitteita. Mikäli tarvitset klippientekoon sovellusta satunnaisesti etkä halua montaa klippiä ottelusta, niin silloin tämä versio voi soveltua sinulle. Viereisessä kuvassa on esitetty kolmen tarjolla olevan version eroavaisuudet.

Jos kuitenkin haluat käyttää LongoMatchia monipuolisemmin, mm. määritellä omia joukkueitasi ja erilaisia dashboardeja, analyysipohjia (pohjia, joiden mukaan saat klipit tehtyä sekä määriteltyä halumasi analyoistavat asiat), ilmainen versio ei riitä sinulle.

Videoklippien tekemiseen on olemassa myös muita vaihtoehtoja, kuten Hudl Sportscode, Dartfish, Nacsport, MyVideoAnalyser ja niin edelleen. Ehkä tulevaisuudessa käsitellään myös jotain muuta sovellusta, mutta käydään näin alkuun läpi LongoMatchin ominaisuuksia.

Vaihtoehdoista LongoMatch on yksi edullisimmista sekä monipuolisimmista vaihtoehdoista, mikäli halutaan työskennellä samalla sovelluksella eri käyttöjärjestelmillä. Edellä mainitut muut sovellukset on suunniteltu toimimaan vain Windowsilla tai Mac OS -käyttöjärjestelmässä. Samoan myös hinnat ovat hieman erilaiset, kuten myös ominaisuudet, verrattuna LongoMatchiin.

LongoMatchista on olemassa kolmea eri versiota. Nämä versiot jakautuvat sovelluksen hinnan ja ominaisuuksien mukaan.

Mikäli sinun ei tarvitse lisätä videoleikkeihin vesileimoja etkä näe oleellisena analysoitavat datan käsittleyä esimerkiksi Excelissä, niin STARTER on hyvä vaihtoehto sinulle. PRO -versio ei tuo STARTER:iin normaaliin valmennukseen ja klippien tekoon mitään oleellista lisää, paitsi hintaa noin 400 € vuodessa. Uskallankin väittää, että suurimmalle osalle valmentajista STARTER on riittävä vaihtoehto.

Mikäli haluat tehdä enemmän analyyseja, niin silloin on perusteltavaa hankkia PRO -versio. Sillä LongoMatchin omat ominaisuudet tulosten käsittelyyn ovat rajallisia. Esimerkiksi kaavioiden luominen saatavilla olevasta datasta on rajoitettu pylväs- sekä ympyräkaavioihin. Samoin myös erilaisten ajastimien tulosten julkaiseminen on itse ohjelmassa sellainen, että sitä ei oikein suoraan voi käyttää, muuta kuin kokonaisajan (sekä lyhimmän ja pisimmän) tarkasteluun. Jos siis haluat laskea esimerkiksi pallonhallinta- tai syöttöprosentteja sinun tulee luoda raportit näistä esimerkiksi Excelissä.

Erilaisten analyysien tekemiseen sukelletaan tulevissa julkaisuissa. Seuraavassa tämän juttusarjan osassa käsitellään LongoMatchin asentamista.