Oli mielenkiintoista käydä kuvaamassa elämäni ensimmäinen lentopallo-ottelu. Ennen peliä olin useaan otteeseen jutellut Markku Mäkisen kanssa, ja kysellyt vinkkejä yleisesti urheilun kuvaamiseen. Aikaisemmat kokemukseni urheilukuvaamisesta rajoittuvat jalkapalloon sekä jääkiekkoon.

Muutoinkaan lentopallo ei ole itselleni mitenkään tuttu peli. Tiedän sen, että pelaajat yrittävät mätkiä palloa lattiaan tiettyjen viivojen sisään. Eli olin täysin ummikkona liikenteessä ja avoin uusille kokemuksille.

Kuten Markku oli kertonut, lentopallo on paljon kiivasluontoisempi laji kuin jalkapallo tai jääkiekko. Ja minä kun kuvittelin, että jääkiekko on nopeaa. Mutta ei, jääkiekko on lentopalloon verrattuna kuin hidastettua filmiä. Siinä ehtii tekemään vaikka mitä. Toinen huomio oli se, että valovoimaa vaaditaan kyllä putkiin, mikäli et meinaa kuvailla salaman avustuksella. Vaikka käyttämäni objektiivi olikin valovoimaltaan 2.8, niin siitä huolimatta se olisi saanut olla vielä ainakin puoliaukkoa valovoimaisempi. Tuolla yhdistelmällä sain valotusajaksi 1/320 sekunttia ISO-arvon ollessa 1600.

Nyt tietenkin mietit, miksen nostanut herkkyyttä. Yksinkertaisesti siitä syystä, että kamerani ei tuota korkeammilla herkkyyksillä käyttökelpoista kuvaa. 1600 kuva on vielä käyttökelpoinen, mutta ei kuitenkaan kelpaisi pikselin viilaajille. Kuitenkin sanomalehtikäyttöön kuvat kävisivät oikein hyvin, vaikka hieman raetta onkin.

Varmasti menen vielä ulkoiluttamaan kameraa lentopallo-otteluun. Oli se sen verran haastavaa ja mukavaa puuhaa, vaikka kameran suljin pettikin kesken ottelun.

Kuvakollaasi ottelusta Valepa - Isku-Volley

Mitä tästä opin:

  • Lentopallo on tajuttoman nopea laji
  • Valovoima on poikaa
  • Liikkuminen pelin aikana on ehdotonta, tilanteita pitää hakea
  • Pelin ymmärtämisestä olisi paljon apua tilanteiden ennakoinnissa

Pohdittavaa:

  • Uudet kuvakulmat, ettei kaikki lentopallokuvat olisi samanlaisia
  • Salamoiden hyödyntäminen ottelussa
  • Remote kameroiden käyttö

One thought on “Lentopalloa kuvaamassa

Comments are closed.