Kävin tekemässä lapsikuvauksen asiakkaan kotona.

Toiveena oli High key kuvia. Eli valkoinen puhdas tausta. Voisi kuvitella, että tällöin riittää valkoinen tausta ja kohteen valaisu. Jos näin lähtee kyseistä kuvausta toteuttamaan, saadaan lopputulokseksi oikein valotettu kohde ja harmaa/musta tausta.

Hight key -kuvaa tehdessä on tärkeää valaista myös tausta. Tarkemmin sanottuna tausta tulisi olla kaksi (2) aukkoa kirkkaampi kuin mitä kohde, jotta onnistutaan saamaan puhtaan valkoinen tausta. Näissä kuvissa päävalo oli asetettu f8 aukolle ja tausta valaistiin teholla f16. Kameraan ruuvattiin arvoiksi f8 ja ajaksi 1/200 sekä ISO400.

Salamoiden tehoa säätäessä valotusmittari on korvaamaton työkalu. Kyllähän ilman sitäkin varmasti pärjää, mutta huomattavasti nopeammin päästään kuvausvalmiuteen mittarin avulla.

Ennen en itse juurikaan käyttänyt mittaria, mutta nyt olen opetellut kyseisen hienouden käytön. Täytyy todeta, että nyt ymmärrän miksi kuvaajat edelleen käyttävät valotusmittaria. Valotus pystytään määrittelemään tarkasti ja saadaan julkaisukelpoisia kuvia heti ensimmäisestä ruudusta lähtien.

Taustana käytin kuvauksessa Lastolite Hi-Lite 180cm x 215cm -taustaa. Kyseinen tausta on suunniteltu juurikin high key kuvia varten. Kyseisessä taustassa valot ammutaan suuren ”softboxin” sisään.

Käytin valaisuun pikkutuikkuja. Taustan valaisuun käytin kahta valoa. Näiden valojen lisäksi käytössä oli päävalo sekä fill light. Päävalon virkaa toimitti 80cm octa ja tasurina oli noin 100cm valkoinen läpiammuttava varjo.

Alla valaisukaavio:

Tällaisella valaisulla saatiin seuraavanlaisia tuloksia aikaiseksi:

3 thoughts on “High key lapsikuvaa

  1. High-key kuvaan ei riitä, että on valkoinen tausta. High key on yläsävykuva, jossa valon ja varjon ero on alle puoliaukkoa.

Comments are closed.