Menneenä viikonloppuna Sastamalan Vammalassa järjestettiin perinteikkäät jokavuotiset Vanhan Kirjallisuuden päivät. Ehdin töiden lomassa pikaisesti vierailla kyseisessä tapahtumassa. Aikaisempina vuosina ei tapahtumasta ole itselle tullut mitään kotiin kannettavaa, mutta tänä vuonna matkaan tarttui Lighting for Glamour Photography -teos. Kyseinen teos on jo hieman iäkkäämpi valokuvausta ja ennen kaikkea valaistusta käsittelevä teos, mutta eipä nämä perusasiat ole mihinkään muuttuneet.

Kirjassa käsitellään nimen omaan henkilökuvauksen valaistusta, niin vallitsevan valon hyödyntämistä kuin salamoidenkin. Nopealla vilkaisulla kirja vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja asiasisällöltään hyvältä.

Kirjassa esitellään monta yksinkertaista, muutamalla salamalla toteutettavaa valaisua, jotka oikein tehtyinä ovat oikein näyttävän näköisiä. Nämä myös toimisivat vaikkapa ihan perinteisessä muotokuvauksessa kuin myös hääkuvauksessa.

Jotta kehittyisin kuvaajana ja oppisin joskus ottamaan hyviä kuvia, niin tänään kokeilin kirjan valaisuja ja opettelin valon näkemistä ja valonluonnetta. Täytyy sanoa, että pikkusalamoilla toimiessa tuo valon näkeminen on haastavaa, kun ei ohjausvaloja ole käytettävissä. Eiköhän siihenkin opi, kun riittävästi harjoittelee.

Seuraavaksi muutama tämän päivän harjoittelun tulos.

Valaisussa käytetty kolmea pikkusalamaa, joista kahdella valaistaan tausta ja yksi on Orbis ring flash adapterissa.

Ylläolevan kuvan valaisukaavio

Perusmuotokuvavalolla tehty kuva. Kuvassa on käytössä kolme pikkusalamaa. Päävalossa on 1/8 CTO kalvo, lämmittämässä valoa, yhdellä valaistaan valkoinen taustaseinä ja yksi on Orbis ringflash adapterissa, jolla hoidetaan fill light.

Ylläolevan kuvan valaisukaavio.