Nyt olen ehtinyt valottamaan muutaman ruudun, tälle Eye-Fi -kortille. Tänään testasin lähinnä siirtonopeuksia. Langatonverkko toimii 54 mbps nopeudella.

Siirtonopeudet yllättivät minut. Odotinkin, että RAW-tiedostojen siirto olisi hidasta, koska yksi tiedosto on kooltaan noin 16 Mt. Pelkästään kyseisen tiedoston kopioiminen WLAN -verkossa kestäisi noin 10 sekuntia. Mittauksissani yhden RAW-tiedoston siirtoon meni aikaa noin 23 sekuntia. Kamerana oli Canon EOS 1Ds mark II ja tietokoneena 13″ MacBook Pro. Langatonverkko toimi nopeudella 54 mbps, tukiaseman ollessa D-Link.

Kuvatiedoston siirto kortilta koneelle

Uskoisin, että siirtonopeuden hitaus johtunee osittain myös kirjoitusnopeudesta, eli siitä kuinka nopeasti kamera pystyy kirjoittamaan kuvatiedoston kortille. Eye-Fi -kortti nimittäin lähettää tiedoston koneelle vasta sen jälkeen, kun kortti on määritellyn langattomanverkon kantoalueella ja tiedosto on täydellisesti kirjoitettu kortille. Eli kuvat siirtyvät vasta sitten koneelle, kun kamera on verkon kantoalueella sekä kamera on saanut tallennettua kuvan kortille.

Tämän hitauden huomasi selvästi RAW-kuvien sarjakuvauksessa. Otin 10 kuvaa sarjalla ja aloitin ajanoton siitä hetkestä, kun painoin ensimmäisen kerran laukaisinta ja lopetin, kun kaikki kuvat olivat siirtyneet koneelle. Aikaa tähän rupeamaan meni kaikkiaan 3 minuuttia 51 sekuntia, jolloin yhden kuvan siirtoon meni noin 23,1 sekuntia aikaa. Huomioitavaa on, että ensimmäinen kuva siirtyi koneelle vasta 49 sekuntia ensimmäisen laukaisimen painalluksen jälkeen. Vastaavasti 10 JPG-tiedoston sarjaan kului aikaa vain 59 sekuntia, jolloin yhden kuvan siirtoon kulunut aika oli 5,9 sekuntia.

Mittaukset suoritettiin molemmissa tapauksissa samalla tavalla.

Yksittäisiä tiedostoja siirrettäessä mittasin ajan siten, että käynnistin kellon samalla hetkellä, kun painoin laukaisinta ja sammutin ajanoton, kun tiedosto oli siirtynyt koneelle. RAW-tiedoston kanssa aikaa kului noin 20 sekuntia ja JPG-tiedoston kanssa noin 7 sekuntia.

Mittasin myös pelkän yksittäisen RAW-tiedoston siirtoon menneen ajan. Eli käynnistin kellon, kun Eye-Fi siirrosta kertova kuvake tuli näkyviin näytön oikeaan yläkulmaan ja lopetin, kun tiedosto oli siirynyt. RAW-tiedoston siirtoon kului aikaa 12 sekuntia.

Tämän testin aikana havaitsin, että kamerasta kannattaa olla virransäästö pois käytöstä. Tällöin Eye-Fi kortti saa kokoajan virtaa, ja pystyy siirtämään kuvia, vaikka kuvaus hetkeksi katkeaisikin.

Toinen huomattava seikka oli se, että näppituntuman mukaan akku tyhjeni jonkun verran nopeammin kuin niin sanottua normaalia korttia käytettäessä.

Seuraavaksi katsotaan hieman kortin kantokykyä. Valmistaja ilmoittaa, että sisätiloissa kantokyky on noin 13 metriä ja ulkona 27 metriä.