Kävin vierailemassa ammattilaisajalla. Viime vuotiseen verrattuna kameratarvikkeisiin liittyvät esittelijät oli tuotu heti oven viereen, joten ei tarvinnut kävellä koko messuosastoa läpi.

Arvioni mukaan näytteilleasettajia kameratarvikkeiden osalta saattoi olla jopa hieman viime vuotista enemmän. Ainakin Rajala oli isolla osastolla liikenteessä. Viime vuoteen erona oli myös valokuvauspuolella kaksi lavaa, joissa oli mielenkiintoisia esityksiä.

Pääsyy miksi lähdin messuille oli Color Kolmion järjestämä ”luento”, jonka luennoi Mark Cleghorn. Kyseinen mies on myös Photo training 4U sivuston takana.

Hänen luentonsa/demonsa käsitteli valaisua, lähinnä Lastoliten hajoittimilla ja heijastimilla. Tämän lisäksi hän alkupuheessaan viittasi myös valokuvaukseen liiketoimintana, ja antoi muutaman hyvän vinkin.

Seuraaaksi muutama huomio hänen esityksestään:

  • Pidä kaikki (valaisu, kuvaus, yms.) yksinkertaisena. Oli hämmästyttävää huomata kuinka yhdellä/kahdella valolla sai aikaiseksi todella upeita kuvia.
  • Vallitseva halo ennen heijastinta ja heijastin ennen salamaa. Ymmärtääkseni tällä hän tarkoitti,e ttä kuvaaminen vallitsevassa valossa on nopempaa sekä yksinkertaisempaa kuin salamoilla. Sama pätee myös heijastimiin.
  • Asiakas ostaa kokemuksia, ei pelkästään kuvaa. Panosta siis kokonaisuuteen.
  • Hän mittaa valojen suhteet valotusmittarilla ja säätää kaiken valmiiksi ennalta. Tämän jälkeen vain kuvataan ja pidetään valojen etäisyys kuvattavaan samana. Perusteluna valotusmittarin käytölle oli se, että kaupallisessakuvauksessa jokaisen ruudun pitää olla onnistunut. Kun käyttää valotusmittaria, niin tietää heti mitä on tulossa ja näin jokainen ruutu yksinkertaisesti toimii.

Vaikka kyseessä oli Lastoliten tuotteiden esittelyä, niin siitä huolimatta paljon hyödyllistä tietoa tarttui matkaan. Tämän lisäksi törmäsin myös tuttuihin, joiden kanssa nopeasti ehdin vaihtaa muutaman sanan.

Muita esityksiä, joita kuuntelin olivat Petteri Järvisen jutustelun Digikuvaus tänään ja tulevaisuudessa sekä Seilo Ristimäen Wacom: Piirtopöytä valokuvaajan työkaluna.

Tämän lisäksi vietin enemmän aikaa Lastoliten, Canonin sekä Sigman osastoilla. Kävin tutustumassa Lastoliten pikkusalamoille tarkoitettua pientä oktaa sekä stripejä. Pääsin myös kokeilemaan Canonin uutta lippulaivaa, ja täytyy todeta, että loistava peli sieltä on tulossa maaliskuussa markkinoille. Vielä kun saavat arvottua hinnan, niin sitten voidaan miettiä meneekö runko hankintalistalle vai ei.